Kaassoufflé

0.0 Sterren / 0 Stemmen
Vleesloze

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • boter voor de vormbodem
Bechamelsaus:
  • 3 dl melk
  • 50 g boter, in stukjes gesneden
  • 50 g meel
  • 1/2 TL zout
  • peper uit de molen
  • een beetje nootmuskaat
Soufflémassa:
  • 150 g Gruyère, vers geraspt
  • 4 eidooiers
  • 4 eiwitten, met 1/4 TL bakpoeder geklopt
Keukengerei
  • 1 soufflévorm van 1,5 l inhoud, ca. 20 cm doorsnee

Bron recept

Diese Rezept wurde von Swissmilk zur Verfügung gestellt. Die Swissmilk Website umfasst über 8‘000 Gratis-Rezepte, Kulinarische Tipps, Wissenswertes über Milch und Ernährungsinformationen.

www.swissmilk.ch/rezepte

Voorbereiding

  1. 1. Voor de bechamelsaus melk, boter en meel in een chroomstalen pan mengen met een garde. Bij matige hitte onder voortdurend roeren aan de kook brengen. 5-10 minuten op kleine vlam tot een dikke saus koken en op smaak brengen.
  2. 2. Voor de soufflé de kaas door de hete saus roeren en alles iets laten afkoelen. Eigeel erdoor roeren. Eerst de helft van het geklopte eiwit erdoor scheppen. Dan zorgvuldig de andere helft erdoor scheppen. De soufflémassa meteen in de vorm vullen.
  3. 3. Onderin de tot 200 °C voorverwarmde oven ca. 35-45 minuten bakken. Meteen opdienen.
Bereidingstip

De gasten wachten altijd op de soufflé. Nooit de soufflé op de gasten! Alleen de bodem van de vorm wordt beboterd. De soufflémassa komt dan gelijkmatig langs de wand van de vorm omhoog en blijft bij het serveren iets langer in vorm. De massa naar believen in portievormpjes vullen. Daarbij slechts tot een 2/3 hoogte vullen. De baktijd verkort daardoor tot 20-30 minuten. Gruyère deels of helemaal vervangen door Sbrinz of een andere halfharde of harde kaas. De soufflémassa naar smaak verfijnen met 2 EL kruiden, bijv. bieslook, peterselie of basilicum. De bodem van de vorm naar smaak bedekken met fijn gehakte, geblancheerde groenteblokjes, hamblokjes of noten. Eventueel kruiden met een beetje paprika, komijn of kruidnagelpoeder.

Bon
Appétit

Kaas in dit recept