Zwitsers brood met gedroogde vruchten, een plateau van Le Gruyère AOP en Vacherin Fribourgeois AOP

0.0 Sterren / 0 Stemmen
65 min.
Cook/bake time 65 min.

Ingrediënten

Gedroogde vruchtenmix

  • 200 g gedroogde peren, in stukjes
  • 75 g gedroogde vijgen, in stukjes
  • 100 g ontpitte pruimen, in stukjes
  • 1 dl thee (of 1 dl perenbrandewijn)
  • 50 g krenten
  • 50 g hazelnoten, gehakt
  • 25 g bruine suiker
  • 2 tl speculaaskruiden

Gistdeeg

  • 500 g volkorenmeel
  • 1/2 tl zeezout
  • 250 g gezouten boter, koud, in blokjes gesneden
  • 5 g instant gist
  • 1,5 dl water
  • 1 ei, lichtjes losgeklopt

Voorbereiding

Gedroogde vruchtenmix

  1. Gedroogde vruchtenmix: meng de gedroogde peren, vijgen en pruimen in een kom en overgiet ze met thee (of perenbrandewijn). Zet 2 uur lang apart. Pureer het fruit met behulp van een keukenmachine. Schep de vruchten in een kom. Voeg rozijnen, hazelnoten, bruine suiker en speculaaskruiden toe. Zet opzij.

Gistdeeg

  1. Gistdeeg: meng alle ingrediënten in een kom tot er een gladde pasta ontstaat. Bedek het deeg met een doek en laat rusten tot het deeg verdubbelt in volume. Dit duurt ongeveer 1 uur. Rol het deeg tussen twee vellen bakpapier met behulp van een deegrol totdat het ongeveer de vorm van een vierkant heeft. Verwijder het bovenste vel bakpapier. Verdeel de gedroogde vruchtenpasta over het deeg tot 2-3 cm van de rand. Rol het deeg met behulp van een vel bakpapier voorzichtig op. Bestrijk de randen met een ei. Druk goed aan om de rol te sluiten. Leg het deeg met de naad op de bodem op de bakplaat die bekleed is met bakpapier.
  1. Verwarm de oven voor tot 200 °C. Bak de rol 35 tot 40 minuten. Laat afkoelen op een bakrek.
Bon
Appétit

Weitere Inspirationen