Deze oudste van de harde Zwitserse kazen wordt sinds 500 jaar geproduceerd in de kantons van Centraal Zwitserland. Al rond 1530 exporteerden kooplieden de goudgele, massieve Sbrinz-wielen met muilezels uit Brienz via Meiringen, Grimsel en Griespass naar Italië om deze te ruilen tegen zout en wijn. Geen wonder dat de roem van de Sbrinz al gauw tot ver voorbij de grenzen van het land reikte. Liefhebbers van over de hele wereld waarderen de bijzonder pittige smaak en de onmiskenbare brokkelige textuur. Sbrinz AOP is een rauwmelkse kaas. Hij bevat 45% vet in de droge stof. Na een uitgebreid pekelbad worden de wielen overgebracht naar een zogenaamde ‘Schwitz-keller’ (zweetkelder) met een temperatuur van 18 °C, waar de kaas in een paar dagen tijd veel vet en water verliest. In de rijpingskelder worden de wielen vervolgens verticaal opgeslagen, zodat de korst goed wordt gelucht. Regelmatig worden ze met grote zorg drooggewreven. Tijdens de rijpingsperiode van ten minste 18 maanden wordt de textuur van de Sbrinz AOP heerlijk bros en zeer licht verteerbaar.