Hoe kan afval worden vermeden?

Plan vooruit: Neem een kijkje in je koelkast en voorraadkasten voordat je gaat winkelen. Koop alleen wat je echt nodig hebt. Laat je niet verleiden door acties en aanbiedingen. Een boodschappenlijstje kan je hierbij helpen.

De vermelding "Houdbaar tot" en "Bij voorkeur te gebruiken voor" betekenen niet hetzelfde. Als de datum bij "te gebruiken tot" wordt overschreden, is het voedsel in principe niet meer geschikt voor consumptie. Vertrouw anders op je zintuigen: aan de hand van de geur en het uiterlijk van het product kun je nagaan of het nog eetbaar is.

Het is niet nodig om groenten en fruit royaal te schillen. Snij alleen weg wat nodig is. Bij groenten is vaak veel meer bruikbaar dan je denkt. Snij bijvoorbeeld de stengels van broccoli in stukjes en kook ze met de roosjes. Ook radijsstengels en -blaadjes kunnen worden gebruikt.

Heb je de hoeveelheden overschat en blijven er restjes over? Doe een beroep op je creativiteit en gebruik ze zo snel mogelijk. Neem ze mee als lunch naar het werk of bevries ze zo snel mogelijk voor later. Nog ideeën nodig? Ga naar de website en typ "Gebruik restjes".

Bewaar je voedsel in optimale omstandigheden en je zult merken dat je ze langer kunt bewaren. Stel je koelkast in op een temperatuur van 5 °C. Bewaar restjes in een speciale hermetisch gesloten verpakking op een zichtbare plek in de koelkast, zodat je ze niet vergeet.

tips_Tricks_Kaesereibe.jpg

Gebruik van restjes en Zwitserse kaas

Weet je niet wat je moet doen met restjes? Bewaar ze gewoon voor een andere maaltijd. Stel een nieuw gerecht samen met een kliekje en garneer met wat kaas. Je kunt er bijvoorbeeld een groentequiche, een gratin of een kaasomelet mee maken en deze serveren met een salade. Of gratineer groenten, maak een toast Hawai of een sneetje gegratineerd brood. Van oud brood kun je bijvoorbeeld lasagne maken. Ook hier speelt kaas trouwens een belangrijke rol!