De reden waarom we diëten niet aanbevelen, is omdat ze maar heel zelden tot de gewenste resultaten leiden. Je kunt ervoor zorgen dat je gewicht binnen de standaardnormen blijft door de juiste eetgewoonten te hanteren en voldoende te bewegen als basis voor een langdurige gezonde levensstijl. Een goede motivatie, discipline en doorzettingsvermogen zijn nodig om vol te houden. En als je wilt beginnen aan deze nieuwe levensstijl, is het van cruciaal belang dat te doen op een moment dat je voldoende tijd hebt en je mentaal voorbereid bent.

Theoretisch is de berekening eenvoudig: om de gewenste kilo’s te verliezen en vervolgens je gewicht te behouden, moet je minder calorieën innemen dan je lichaam verbruikt. Dit wordt negatieve energiebalans genoemd. Elk dieet met een verminderde calorie-inname zal zijn vruchten afwerpen, althans op korte termijn. Daarna, om het bereikte gewicht te behouden, moet de calorie-inname evenredig zijn met het energieverbruik. Zo krijg je een evenwichtige energiebalans.

In de praktijk is het echter niet zo eenvoudig. Vaak worden diëten vroegtijdig opgegeven en komen de kilo’s er weer net zo snel bij als ze kwijt zijn geraakt. Hier volgen een paar suggesties voor de aanpassingen die je kunnen helpen bij het verliezen van overtollige kilo’s. Beperk je inname van suikerhoudende dranken.

Deze bevatten zeer grote hoeveelheden suiker en zullen je niet verzadigen. Ze bieden ook geen nuttige voedingsstoffen. Matig je alcoholinname: alcoholische dranken zijn zeer calorierijk en houden gewichtsverlies tegen, met name wanneer ze in grote hoeveelheden worden genuttigd. Pas op met eten tussen de maaltijden door: hoe vaak eet je overdag? Over het algemeen zijn drie tot vijf maaltijden per dag genoeg. Maar toch hebben we de neiging om te gaan snacken naarmate de dag vordert.

Geniet van je maaltijd en wees bewust van het verzadigingsgevoel. Dikwijls eten we – uit gewoonte – ons bord leeg is. Dat gebeurt sneller dan de ontwikkeling van het verzadigingsgevoel dat zo een half uur inneemt. Probeer je dagelijkse lichamelijke activiteit te verhogen: neem de trap in plaats van de lift of maak een avondwandeling. Het zal je ook helpen je hoofd te ledigen.

Diëten en Zwitserse kaas

Vaak wordt kaas verboden in diëten. Toch is kaas een belangrijke bron van eiwitten en calcium en zou daarom regelmatig gegeten moeten worden. Maar we weten ook dat kaas vet bevat. Ken het vetgehalte.

Cottage cheese, halfvette of kwartvette (maximaal 30% vet) kaas, geitenkaas of Schabziger zijn goede alternatieven voor vette kaas.

Informatiebron

Schweizerische Gesellschaft für Ernährung SGE www.sge-ssn.ch