Gedurende de eerste jaren wordt de basis gelegd voor een gezonde toekomst van je kind.
Tussen 10 en 12 maanden begint het kind geleidelijk aan te kauwen en stilaan hetzelfde te eten als de andere gezinsleden. Ook voor je kind gelden dan dezelfde aanbevelingen: streven naar gezonde en gevarieerde voeding, zodat er voldoende en de juiste bouwstoffen aanwezig zijn voor de ontwikkeling van alle lichaamsprocessen.
De Zwitserse voedingsschijf geeft de belangrijkste aanbevelingen aan voor een gezond eetpatroon en de nodige lichaamsbeweging voor kinderen van vier tot twaalf jaar. Dit zijn de zes belangrijkste boodschappen van deze schijf:
Water is de drank bij uitstek. 4 tot 5 glazen per dag worden aanbevolen.
Eet groenten en fruit van verschillende kleuren. Iedere kleur brengt specifieke kostbare voedingsstoffen met zich mee.
Maaltijden regelmatig verdeeld over de hele dag om de prestaties en concentratie te bevorderen.
Variatie in de voedingsmiddelen en bereidingsmethoden dragen bij tot een optimale opname van voedingsstoffen.
Als ouder is het belangrijk om samen met je kind aan tafel te zitten tijdens het eten. Neem de tijd en geniet.
Beweging is belangrijk voor de lichamelijke ontwikkeling en is van invloed op het psychologische en sociale welzijn. Om dit te bereiken hebben kinderen genoeg tijd en ruimte nodig.
Een traktatie is natuurlijk toegestaan.
Ouders en verzorgers zijn in de eerste plaats verantwoordelijk voor een gezonde opvoeding van hun kind. Zij geven het goede voorbeeld zodat de kinderen begrijpen wat van hen verwacht wordt. Alleen aandacht schenken aan wat we eten is niet genoeg. Hoe we eten is net zo belangrijk. Een ontspannen sfeer aan tafel bevordert de sociale relaties en het eetgenot. Gemoedsrust, humor en geduld zijn de sleutels tot een goede sfeer aan tafel. Kritiek en druk verminderen de eetlust.
Nodig je kinderen uit om dingen te proeven; zo leer je wat je kinderen lusten. Wees avontuurlijk in de keuken, dan prikkel je de nieuwsgierigheid van je kinderen en zullen ze nieuwe smaken en texturen ontwikkelen. Vertrouw op het verzadigheidsgevoel van het kind om de hoeveelheden te bepalen. De omvang van porties kunnen variëren van dag tot dag. Om dipjes te voorkomen en genoeg energie op te bouwen bij intense lichamelijk activiteit, is een gezond tussendoortje rond tien en vier uur aan te raden.
Kinderen zouden drie porties melk/zuivelproducten per dag moeten nuttigen. Portie omvang:
Kinderen van 1 tot en met 6 jaar:
1 dl melk of 100 g yoghurt, cottage cheese, kwark of een ander zuivelproduct met zachte zuivel; 15 g halfharde of harde kaas, of 30 g zachte kaas.
Kinderen van 7 tot en met 12 jaar: 2 dl melk of 150-200 g yoghurt, kwark of een ander zuivelproduct; 30 g halfharde of harde kaas, of 60 g zachte kaas.
Een extra portie eiwitrijk voedingsmiddel kan toegevoegd worden. Denk daarbij naast kaas aan rood vlees, gevogelte, vis, eieren, tofu, Quorn en seitan. Ook hier is afwisseling van eiwitbronnen belangrijk.
Schweizerische Gesellschaft für Ernährung SGE www.sge-ssn.ch
Feestelijke keuken, recept van de maand, productontdekking, tips en hints… Alle redenen zijn goed om gulzig de tanden te zetten in onze nieuwsbrief Kaas uit Zwitserland. Regelmatig in jouw mailbox, een lekker nieuwtje en leer steeds meer over onze kazen. Alle nieuwigheden, actuele feiten die geuren als een alpenweide, gastronomie, ontdekkingen ...